Jak přispívat?

Pokud jste se rozhodli zapojit společně s námi do našeho technického blogu, tak jsme velmi rádi a děkujeme. Zde uvádíme krátký návod jak na to.

V pravém panelu je box s názvem “System” a v něm klikněte na “Registrace”. Poté zadejte uživatelské jméno, které se bude zároveň zobrazovat jako vaše autorské jméno (budete se pod ním také přihlašovat) a Váš e-mail. Poté vyčkejte než vám přijde e-mail s vygenerovaným heslem, se kterým se nyní můžete přihlásit (opět box “System”, tentokrát položka “Přihlásit se”).

Nyní jste v administraci webu a v levém panelu můžete vidět položky Nástěnka, Příspěvky, Komentáře a Profil. Důležitá je položka Příspěvky, kde můžete založit nový příspěvek a vidíte zde všechny své příspěvky. V médiích vidíte všechny nahrané soubory na webu, sem případně nahráváte soubory pro vlastní články. V komentářích vidíte všechny komentáře na webu, opět můžete upravovat jen ty vaše nebo ty pod vašimi články. Úprava profilu je v položce profil.

Jak tedy správně napsat článek? V položce příspěvky klikněte na “Vytvořit příspěvek” a poté už dostanete do ruky jednoduchý textový editor a zbytek je na Vás. Za zmínku však stojí třeba značka pro pokračování textu, kterou najdete na předposledním místě v prvním řádku pro úpravu textu. Touto značkou dáte znamení, kde se má text zalomit v případě náhledu článku, abyste nám nevytvářely super dlouhé úvodní stránky. Kdyžtak vyberte vpravo i rubriku do jaké Váš článek spadá, aby se správně rozřadil (zatim jich tam moc není, ale nebojte, přibudou). Článek můžete před publikací různě ukládat a podívat se na náhled a až budete připraveni, tak můžete kliknout na “Publikovat” a poté Vám ho už administrátor může zveřejnit.

To bude asi vše, pokud budete mít jakýkoliv další dotaz, tak mě kontaktujte na e-mail h.cervinka(at)allcomp.cz.

2 Replies to “Jak přispívat?”

  1. Dobrý večer,
    prošel jsem si vaši školu prog. PIC. Je to výborně napsáno a současně je to perfektní vodítko. Mám teď ale drobný problém s assemblerem PIC v nové verzi MPLABX pro Mac(dělám pouze na MACu maximálně LINUX). Některé mé starší projekty jsou napsány ve standartním MPASM. Tak a teď je tu problém. PICAS_v2.36 mě zasypal stovkami chyb. např uvedu co mě zlobí nejvíce: Nezná CBLOCK–ENDBLOCK, nesnese zápis např. bcf PIRx, TMR4IF(nechce ten název bitu, musí se zadat čísko bitu), stejně jako zápis binárního čísla (movlw b’00000000′, musí se zapsat 00000000B, atd, atd. Nemáte nějaké doporučení kde se dočíst jak nahradit věci z MPASM v PICAS? Sem z toho nějak celý rozhozený(a to už to pár let dělám). Mimochodem MPASM v nové verzi MPLABX pro MAC či LINUX z nepochpitelných důvodů neexistuje. Proto žádá o nějakou radu, už fakt nevím.

    Děkuji Václav

    1. Dobrý den,
      jsem autorem předchozí série na MPASM [PIC programování]. Právě jsme se s panem Červikou bavili, že bychom udělali novou sérii na PIC-AS. Předevčírem jsem převedl svou knihovnu maker z MPASM na PIC-AS a napsal funkční program. Vámi zmiňpvaný CBLOCK byl součástí staršího přístupu MPASM absolutního pozicování kódu, který byl později nahrazen plovoucím kódem. PIC-AS je velmi mocný assembler, ale není určen pro manuální použití, ale spíše jako prostředek pro vysokoúrovňové programovací jazyky jako je například C. Proto je jeho použití o něco složitější. K vašemu problému se zápisem binárního čísla: číselné konstanty se zapisují stejně jako v jazyce C, tedy desetinná čísla jako klasická čísla (bez tečky na začátku),šestnáctková čísla s předponou 0x, tedy např. 0x55, a binární čísla s předponou 0b, tedy například 0b1010101. Veškeré informace jsem pak čerpal pouze z oficiální dokumentace assembleru. V dnešní době se prakticky tento assembler nepoužívá, místo toho se používají jazyky C a C++, proto ani na internetu pravděpodobně nenajdete materiály s informacemi, jak přejít z MPASM na PIC-AS. Já se, pokud budu mít čas, na to podívám a pokusím se sepsat základy, včetně propojení tohoto assembleru s jazykem C a také práci s linkerem, který původní MPASM prakticky skoro úplně obcházel.
      S pozdravem,
      Samuel Trávníček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.