Vejminek snů podruhé

Utekl nějaký čas od publikování prvního příspěvku “Vejminek snů”. Čas potvrdil, že řešení navrhované v tomto projektu má své opodstatnění. Prudký nárůst technologií v tomto oboru je tomu příkladem.

Co má potom dělat člověk, který uvažuje o tom pořídit si chytré bydlení? V první řadě je třeba se toho nebát. Dnes je již jisté, že vyspělá technika, která již plně ovládla automobilový průmysl, zákonitě prorazí i do sféry bydlení. Vzpomeňte si na (pro některé nedávnou dobu), když přicházely na trh první modely automobilů s elektronickým vstřikováním a další tehdy velmi drahou elektronickou výbavou. Zpočátku většina z nás nechtěla takovýto automobil, protože jsme se báli, co se stane při poruše, kdo to opraví, co to bude stát a podobně. Dnes si už auto bez elektroniky neumíme představit a původní výbavu bychom chtěli jenom jako sběratelé veteránů, ale ne na běžný provoz. Už víme, že běžnou opravu auta zvládne “garážmistr” téměř v každé obci díky diagnostice, která je k dispozici téměř v každé dílně.
Stejné to bude i s chytrými domy. Základem bude “chytrá” elektroinstalace, ale i rozvod topení a vody. Pod pojmem “chytrá” nehledejte drahá nebo složitá, ale opravdu chytrá. V případě dobře promyšleného projektu tato instalace bude dokonce levnější než klasická.
Rozhodli jsme se, že je nutné celý koncept “Vejminek snů” ještě zjednodušit a polidštit. Zapomeňte na všechny složité termíny a názvy kterými jsme krmeni ze všech stran a z kterých se nám mnohdy točí hlava. Vezměme příklad z výše zmiňovaných aut. Když otevřeme dveře u auta, rozsvítí se uvnitř světlo. Dnes už o tom nikdo nepřemýšlí proč tomu tak je. Když přijdu domů, je tma a otvírám dveře, proč by chytrý dům nemohl sám rozsvítit a já nemusím šmátrat po vypínači a ještě k tomu s plnýma rukama tašek. Těch příkladů může být mnohem víc, ale podobnost s atomobily je velká. Elektronika v dnešní době je mnohonásobně spolehlivější než v době elektronek. Závad se nemusíme bát, protože i v případě poruchy nemusíme volat odtahovku, aby vás dopravila domů a auto do servisu. Doma jsme a chytrá instalace má vždy nějaký plán B. Obsahuje diagnostiku a dokáže i předvídat. Takže “servis” může mít informaci o závadě stejně s námi nebo i dříve a může přijet za námi. Díky novým technologiím a přenosům dat lze opravy provádět i vzdáleně. V případě nutnosti výměny například “žárovky” lze nový díl okamžitě doručit nebo i namontovat, když se tím nebudeme chtít zabývat sami.

Nejsložitější na tom, proč si pořídit “Vejminek snů” je rozhodnutí samo. U nového auta si můžete vybrat typ, velikost, motor, výbavu a nevím ještě co všechno. S bydlením je to stejné. Proč kupovat něco, co stejně nevyužiji, takže si vyberu jenom to, co skutečně budu potřebovat a co chci. A jsme u jádra jak se říká pudla. Potřebujeme objekt bydlení. Možností je mnoho, od stavby nového, přes rekonstruci až po postupné úpravy stávajícího. A zde přichází ono zjednodušení. Vybereme si základní části, kreré chceme nebo máme. Jsou to v podstatě místnosti, prostory nebo technologie, které máme k dispozici:
– obývací pokoj
– kuchyň
– ložnice
– koupelna
– toaleta
– dětský pokoj
– pokoj pro hosty
– pracovna
– dílna
– spižírna
– sklad
– garáž
– kotelna
– technická místnost
– bazén
– sauna
– zahrada
– terasa
– topení
– ohřev a rozvod vody
– solární ohřev
– rozvod užitkové vody
– výroba vlaství elektřiny (fotovoltaické panely, větrná elektrárna)

Tento výběr není konečný, ale pro začátek si vybereme jen to co potřebujeme. Například pro vlastní vejminek snů, ale nemusí to být jen vejminek, si vybereme obyvák, kuchyň,ložnici, kopelnu a WC.

Následuje krok 2 a každou “místnost” můžeme “vybavit” jednotlivými moduly, které jsou k dispozici. Opět výběr není konečný, ale naopak je stále otevřený a postupně je doplňován podle nových poznatků nebo pořadavků.
Například koupelna může být vybavena vanou nebo sprchovým koutem nebo obojím. U vany můžeme mít atomatické napouštění, kdo má rád horkou vodu může mít “turbo příhřev”, dále spínání osvětlení, náladové osvětlení, ovládání televize nebo audia, funkce masážní vany, signalizace obsazení, ovládaní rolety, ovládání žaluzií, nouzovou signalizaci, měření teploty a vlhkosti, spínání ventilace atd. Důležité je to, že nemusíme mít dopředu všechno promyšleno, stačí jen fakt, že ta možnost existuje. Když máme navrženou chytrou instalaci, moduly lze rozšiřovat postupně podle potřeby.
Řídíme se ale vždy třemi základními aspekty:
– Ekonomika
– Bezpečnost
– Komfort
V jakém pořadí, záleží na každém z nás. Návrh instalace potom záleží na našem výběru a lze ho sestavit podobně jako tabulku. Oproti nákupu auta je to sice trochu složitější, protože auto vyrábí jeden výrobce a sestavu a výbavu má pevně danou. Dům a jeho výbavu nedodává jediný výrobce, dokonce jich mohou být desítky, ba i stovky. A každý člověk preferuje něco jiného… Nyní to vypadá, že i řešení je složité, ale vraťme se k naší tabulce, kde máme vybrané části a moduly. Ono pospojení a vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými místnostmi a moduly již obstará chytrá instalace sama bez ohledu na výrobce. Tím se liší projekt “Vejminek snů” od ostatních dodavatelů chytrých technologií.
Popis chytré instalace je náplní dalšího příspěvku v projektu “Vejminek snů”, jakož i přehled jednotlivých částí a modulů z tohoto projektu.

Vladimír Červinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.